مالیات یا مالیات ارزش افزوده طلا

از آنجایی که طلا به عنوان کالای سرمایه ای محسوب می شود و مصرفی نیست و مشمول قانون 26 مالیات بر ارزش افزوده می باشد. عرضه کنندگان کالا و خدمات مربوط  که مشمول ماده 26 قانون ارزش افزوده هستند مکلف می باشند  در سامانه مودیان ثبت نام نمایند  و تمامی عملیات خرید و فروش خود را مانند ارزش اصل طلا، جواهر و پلاتین، اجرت ساخت، حق‌الزحمه و سود خود را در سامانه بصورت صورتحساب الکترونیکی ثبت کنند میزان طلا به مقدار 150 گرم مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی باشد.

مالیات یا مالیات ارزش افزوده طلا

طلا نیز مانند هر کالای دیگری مشمول مالیات بر ارزش افزوده می شود زیرا که مصرف کننده نهایی پس از طی چندین فرایند آن را از فروشندگان خریداری می نمایید.

مالیات بر ارزش افزوده که جز مالیاتهای غیر مستقیم می باشد از مصرف کننده نهایی یا شهروند اخذ می گردد این مالیات بر قیمت نهایی کالا اضافه می گردد این مبلغ دریافتی از خریدار که به تولید کننده پرداخت می شود توسط تولید کننده اولیه آن کالا به سازمان امور مالیاتی تقدیم می گردد.

تغییرات و نوسانات میزان مالیات طلا

قبل از سال 1401 نرخ مالیات طلا را حدودا” 9 درصد تعیین می شده است با ورود مجلس در مورد مالیات طلا در سال 1401 باتوجه به اینکه طلا یک کالای سرمایه ای می باشد تا مصرفی ،نرخ مالیات یعنی همان 9 درصد ارزش افزوده اعمال گردید ولی این بار این ضریب 9 درصد شامل اجرت ساخت و 7 درصد سود فروشنده بود و اصل طلا مشمول مالیات نمی شود

این مالیات اخذ شده از خریدار نهایی توسط فروشندگان از طریق سامانه های مالیاتی به سازمان اداره مالیاتی پرداخت می گردد.

.

مالیات 9 درصدی یا مالیات ارزش افزوده

با تصویب قانون جدید مجلس شورای اسلامی 9 درصد مالیاتی که از خریدار دریافت میشود مشمول مبلغ اجرت ساخت طلا و 7 درصد سود فروشنده طلا می باشد و در حقیقت اصل طلا مالیاتی ندارد

این قانون به نفع خریداران طلا می باشد و این امر باعث نوساناتی در بازار طلا شده است

 

چگونگی پرداخت مالیات طلا در سامانه های مربوطه

با تصویب قانون 9 درصد ارزش افزوده در دی ماه 1403 بر طلای بااجرت ساخت و سود 7 درصدی با مخالفت و اعتراض فعالین حوزه طلا مواجه شد .

این مالیات دریافت شده توسط فروشندگان که در واقع همان مودیان مالیاتی هستند از طریق سامانه مالیات بر ارزش افزوده به نشانی tax.gov.ir پرداخت می گردد.

نرخ طلا و چگونگی تعیین آن

نرخ طلا با در نظر داشتن  فاکتور های گوناگونی  انجام می گردد

از مواردی که در تعیین نرخ طلا موثر هستند می توان به

  • میزان تورم در بازار های اقتصادی
  • نوسانات نرخ  ارزی
  • نرخ سودهی در  سپرده های بانکی
  • میزان نرخ سودهی  اوراق عرضه و خزانه
  • و …

 

البته شایان ذکر است که تعیین نرخ طلا درسطح جهانی می باشد و مالیات آن متاثر از این نرخ می باشد

میزان قیمت طلای 18 عیار باتوجه به مواردی که در بالا ذکر شد اعلام می شود.

 

 

ماده 26 قانون مالیات بر ارزش افزوده بند ب

مطابق با قانون جدید اصل طلا یا طلای خام مشمول مالیات نمی باشد

و مالیات فقط مربوط به اجرت ساخت و سود 7 درصدی فروشنده طلا تعلق میگیرد

  • فروشندگان می توانند این مالیات را از طریق سامانهevat.ir پرداخت کنند.

 

معافیتهای مالیاتی طلا

فروشندگانی می توانند از معافیتهای مقرر در قانون استفاده نمایند که در سامانه های مخصوصی که برای این مورد اختصاص یافته و مورد تایید اداره مالیاتی می باشد ثبت نام نمایند

جریمه های مربوط به مالیات طلا

چنانچه مودیان مالیاتی در صنف طلا فروشی در سامانه های مربوطه ثبت نام نکنند مشمول جریمه خواهند شد

میزان این جریمه معادل 9 درصد ارزش اصل طلا لحاظ شده است

علت این میزان جریمه از سوی سازمان اداره مالیاتی این می باشد که از دلالی ها و سودجوییهای که ممکن هست در بازار طلا اتفاق بیفتد جلوگیری شود.

مالیات بر عایدی سرمایه در مورد طلا چیست؟

طلا به مقدار 150 گرم مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی گردد

و از سوی دیگر بسیاری از افراد در بازار طلا به دنبال حذف مالیات هستند

تشریح ماده 26 مالیات بر ارزش افزوده  مربوط به طلا ،جواهر و پلاتین

1-در مصنوعاتی که برای ساخت آنها از طلا و جواهر و پلاتین استفاده می شود اصل فلزات بکار رفته از مالیات و عوارض معاف می باشند

2-مالیات و عوارض 9 درصدی طلا و جواهر ، پلاتین مشمول اجرت ساخت و حق العمل و همچنین سود فروشنده می شود

3-مودیان مالیاتی که عرضه کنندگان کالا و خدمات مربوط به ماده 26 قانون ارزش افزوده هستند مکلف هستند در سامانه مودیان ثبت نام کنند و تمامی عملیات خرید و فروش خود(درج ارزش اصل طلا، جواهر و پلاتین، اجرت ساخت، حق‌العمل و سود فروشنده به تفکیک) را در سامانه بصورت صورتحساب الکترونیکی ثبت نمایند.

 

جرایم مربوط به عدم درج اطلاعات در سامانه مودیان صنف طلا فروشان

جریمه 9 درصدی بر ارزش اصل طلا و جواهر،پلاتین و همچنین جریمه مقرر شده در ماده 36 بند ب این قانون در مورد مودیانی که معاملات خود را کتمان می کنند و برخی از صورتحاسبهای خود را ثبت نمی کنند بدون بخشودگی اعمال می گردد.

پروانه فعالیت تمامی واحدهای فعال در زنجیره عرضه کالا و خدمات مربوط به این قانون چنانچه در پایانه های فروشگاهی ثبت نام نکرده باشند (حداکثر تا دوماه پس از لازم الاجراء شدن این قانون ) توسط اتحادیه های ذی ربط و اتاق اصناف ایران باطل گردد و همچنین نیروی انتظامی اجازه دارد و موظف هست که از ادامه فعالیت این واحدها جلوگیری نماید.

معوقه یا جریمه مالیاتی

فروشندگان طلا و جواهر باید 9 درصد مالیات ارزش افزوده را که شامل مبلغ اجرت و سود فروشنده می باشد را از طریق سامانه مودیان پرداخت نمایند و چنانچه در موعد مقرر اظهارنامه مالیاتی را مانند گذشته ثبت نکنند و ارسال ننمایند مشمول جریمه به میزان 9 درصد بر اصل طلا می باشد و همچنین  معوقه یا جریمه مالیاتی تا پیش از این تاریخ مطابق  قانون قبل محاسبه و پرداخت می گردد.

مثال محاسبه مالیات طلا

. اگرقیمت روز یک گرم  طلا 1200000ریال باشد  و اجرت ساخت آن 1000000ریال  باشد در این صورت مبلغ و قیمت  یک گرم طلا در نهایت با اجرت 1300000ریال است. در صورتیکه فروشنده برای این طلا 7 درصد سود در فروش در نظر گرفته باشد  ارزش مبلغی یک گرم طلای ساخته شده به همراه اجرت و7 درصد  سود فروشنده 13900000 می باشد.

بدین صورت  مالیات طلا نسبت به گذشته کاهش یافته  است.

اگر بخواهیم با قانون قبلی مالیات طلا را محاسبه کنیم باید مبلغ 125000 ریال  برای طلا در نظر گرفته شود. در حالی که با توجه به قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده به این مقدار طلا تنها مبلغ 21600 ریال مالیات تعلق می گیرد.

بدین صورت  مالیات طلا نسبت به گذشته کاهش یافته  است.

 

 

جریمه مالیاتی

مودیان مالیاتی در حوزه  طلا و جواهر ملزم هستند  9 درصد مالیات ارزش افزوده را که شامل مبلغ اجرت و سود 7 درصد  فروشنده می باشد را از طریق سامانه مودیان پرداخت کنند  و چنانچه در موعد مقرر اظهارنامه مالیاتی را مانند گذشته ثبت و ارسال نکنند مشمول جریمه به میزان 9 درصد بر اصل طلا می باشد و همچنین  معوقه یا جریمه مالیاتی تا پیش از این تاریخ مطابق  قانون قبل محاسبه می گردد و باید پرداخت شود

میزان قیمت طلای 18 عیار  در بازارهای جهانی باتوجه به مواردی همچون

  • تورم در بازار های اقتصادی
  • نوسانات نرخ  ارزی
  • سود سپرده های بانکی
  • سود اوراق عرضه و خزانه
  • و …

تعیین می گردد

خلاصه مطالب

از آنجایی که طلا به عنوان کالای سرمایه ای محسوب می شود و مصرفی نیست و مشمول قانون 26 مالیات بر ارزش افزوده می باشد.

عرضه کنندگان کالا و خدمات مربوط  که مشمول ماده 26 قانون ارزش افزوده هستند مکلف می باشند  در سامانه مودیان ثبت نام نمایند  و تمامی عملیات خرید و فروش خود را مانند ارزش اصل طلا، جواهر و پلاتین، اجرت ساخت، حق‌الزحمه و سود خود را در سامانه بصورت صورتحساب الکترونیکی ثبت کنند

میزان طلا به مقدار 150 گرم مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی باشد.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *